Afbeelding1Echo’s

Echografie is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven (geen röntgen of stralingen dus). Door de weerkaatsing van de geluidsgolven ontstaan er beelden. Er zijn geen schadelijke gevolgen voor moeder of kind bekend bij het maken van echo’s. Er wordt alleen voor de 12 weken zwangerschap geen hartje beluisterd. Dit omdat deze nog zo klein is en er geen 100% zekerheid is dat als er gerichte geluidsgolven naar toe gaan we schade aan kunnen richten.

Tijdens de zwangerschap worden de volgende echo’s standaard gemaakt (indien gewenst):

  • Vroege echo (rond de 7e-8e week). Het eerste moment dat je de kleine ziet! De echo bieden wij als service gratis aan  voor onze cliënten op de praktijk.
  • Termijnecho (rond de 10e-12e week). Hiermee wordt je uitgerekende (beval)datum berekend. De echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar uit je basisverzekering. Je betaald hier dus niet apart voor.
  • 13 weken echo ( rond de 13e week). Hierbij wordt er naar de lichamelijke gezondheid van je kind gekeken. De echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar (basisverzekering). Je betaald hier dus niet apart voor. Deze echo wordt door de STAR/BovenMaas uitgevoerd.
  • Geslachtsecho (rond de 16e week). In principe kan er bij een echo nooit met 100% zekerheid gezegd worden, of een kindje een jongetje of een meisje is. Bij deze echo kunnen we kijken of wij denken dat het een jongen of een meisje wordt. De echo bieden wij als service gratis aan  voor onze cliënten op de praktijk
  • 20 weken echo ( rond de 20e week). Hierbij wordt er naar de lichamelijke gezondheid van je kind gekeken. De echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar (basisverzekering). Je betaald hier dus niet apart voor. Deze echo wordt door de STAR/BovenMaas uitgevoerd. Sinds kort wordt deze echo bij ons op de hoofdlocatie door de STAR verricht.
  • Liggingsecho (rond de 34 weken). Bij deze echo kijken we of de kleine met zijn/haar hoofd beneden ligt, waarbij geen metingen worden verricht. De echo bieden wij als service gratis aan voor onze cliënten op de praktijk. Alleen cliënten die geen groeiecho’s hebben gehad.

De volgende echo’s kunnen worden ingepland als je een verhoogd risico hebt of als er tijdens de zwangerschap een indicatie voor is.

  • Groeiecho (rond de 30-34 weken). Let op; alleen als je een verhoogd risico hebt of als er tijdens de zwangerschap een indicatie voor is. De echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar (basisverzekering). Je betaald hier dus niet apart voor. De groeiecho kan op de praktijk worden uitgevoerd.
  • Placentalokalisatie  (rond de 32e week). De echo wordt, indien je een medische indicatie hebt, vergoed door je zorgverzekeraar (basisverzekering). Je betaald hier dus niet apart voor. Let op, deze echo wordt bij de STAR/BovenMaas uitgevoerd en niet op de praktijk.

Het kan zijn dat we extra echo’s maken of dat je wordt doorverwezen naar een echobureau/ziekenhuis indien daarvoor een indicatie is. Dit bespreken we altijd met je.