Kraambed

Kraamzorg

Spreekkamer_

Om je goed te kunnen controleren na je bevalling vinden wij het noodzakelijk dat je kraamzorg regelt. De kosten voor kraamzorg zijn opgenomen in de basisverzekering. Wel moet je een eigen bijdrage van ongeveer €4,80 per uur betalen (tarief 2023). Heb je een aanvullende verzekering? Sommige verzekeraars vergoeden dan (deels) deze eigen bijdrage. Lees daarom goed je polis erop na.

Het is aan jou om te bepalen bij welke organisatie je je kraamzorg regelt. Sommige verzekeraars verplichten je om bij een bepaald kraamcentrum in te schrijven. Check daarom altijd je polis en bel eventueel je verzekering. Heb je eenmaal een keus gemaakt, dan kun je deze niet meer om laten zetten naar een ander kraamcentrum.

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die je je kindje kunt geven na de geboorte. Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen, niet alleen de baby maar ook voor jezelf. Denk aan bescherming tegen ziektes en allergieën en bevordering van het afweersysteem van de baby, maar ook bescherming tegen borst- en baarmoederkanker bij jezelf. Daarnaast is de samenstelling van de moedermelk afgestemd op de behoefte en leeftijd van je baby en heb je het altijd meteen op de goede temperatuur bij de hand. Via deze link kom je op een website waar alle mogelijke voordelen van borstvoeding voor je op een rijtje staan.

Twijfel je nog of je borstvoeding wilt geven? Ga eens naar een voorlichtingsbijeenkomst in een van de ziekenhuizen. Kijk voor data op hun eigen website. Deze avonden geven je een beeld van wat je van borstvoeding kunt verwachten. Hou er rekening mee dat het niet altijd vanzelf gaat, maar dat het voor jou en je kindje nieuw is en dat je er samen goed de tijd voor moet nemen om het te leren. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer kans van slagen in de kraamweek! Uiteraard word je hier goed bij begeleid en geadviseerd door de kraamverzorgende en door ons.

Er kunnen verschillende medische of persoonlijke redenen zijn  waarom je geen borstvoeding  kan of wilt geven. Dan is kunstvoeding een goed alternatief. Natuurlijk zullen we je dan ook steunen en advies  geven. Zorg in dat geval dat je poeder voor kunstvoeding in huis hebt voor baby’s van 0 tot 6 maanden.

Naweeën

Na de bevalling komt het regelmatig voor dat je last hebt van naweeën. Tijdens de borstvoeding kun je dit gevoel de eerste dagen nog sterker ervaren. Het is niet verstandig om pijnstillers als ibuprofen of aleve in te nemen tegen de pijn. Eventueel is een paracetamol toegestaan.

Controles

Na je bevalling komen wij de eerste week ongeveer drie keer bij je langs om je te controleren. Dit doen wij in samenwerking met de kraamverzorgster. We controleren o.a. je baarmoederstand en de hechtingen. Ook voor vragen over borstvoeding kun je bij ons terecht. Wij staan ook in het kraambed 24 uur per dag voor je ter beschikking.

De kraamverzorgster is er voor de dagelijkse begeleiding. Zij zal de eerste 7-8 dagen na je bevalling een aantal uren per dag bij je langs komen. Hoeveel uur precies, is afhankelijk van je verzekering, persoonlijke situatie en deels je eigen wensen. Iemand van het kraamcentrum zal in het algemeen voor je bevalling bij je langs komen om dit te bespreken.

Indien je in het ziekenhuis bevalt gaan deze dagen af van de kraamzorg die je thuis nog ontvangt.

Indien je in geboortehuis Maas bevalt en je kraambed in geboortehotel Maasstad door wil brengen, is het afhankelijk van de duur van je verblijf of je nog kraamzorg thuis nodig hebt. Spreek dit altijd van tevoren door het een medewerker van het hotel.

Een kraamverzorgster doet de dagelijkse controles bij de kraamvrouw. Daarnaast zal ze je veel uitleggen over de verzorging van een baby, helpen bij de voeding en al je vragen beantwoorden.
Indien nodig zal zij contact met ons op nemen.

Hielprik

hielprik

Ongeveer 5 dagen na je bevalling wordt de hielprik gedaan. In Rotterdam doet de verloskundige dit zelf. Zij brengt ook zelf de set mee. Het is voor je kindje prettiger als de voetjes goed zijn voorverwarmd van tevoren. We zullen aangeven wanneer we komen voor de hielprik. Zorg dat je kindje op die dag extra warme sokjes aanheeft.

In principe krijg je van ons rond je 36e week uitleg over de hielprik. Daarnaast krijg je een folder om thuis te lezen. Die kun je hier nalezen. (ook in andere talen te downloaden)

Te kort tongriempje

Een te kort tongriempje kan niet alleen problemen geven bij de borstvoeding, maar kan ook op latere leeftijd leiden tot problemen. (o.a. met spraak en gebitsproblemen). De verloskundige zal aangeven als zij denkt dat het nodig is om een tongriempje te klieven. Via de huisarts zal je dan ene verwijzing krijgen naar de KNO arts.

Hechtingen

Het kan voorkomen dat je hechtingen hebt na de bevalling. Wij gebruiken hiervoor altijd oplosbaar materiaal. Indien je veel last hebt van je hechtingen en ze zitten aan de buitenkant, dan kunnen wij deze rond de 6e dag verwijderen. Dit is niet verplicht.