Zwangerschap

Eerste afspraak

Gefeliciteerd met je positieve zwangerschapstest! Nu je zwanger bent, heb je vast veel vragen. Tijdens je eerste afspraak, bij 7-8 weken zwangerschap, bij ons op de praktijk maken we een echo en zullen we (indien gewenst) uitleg geven over onderzoeken die je in de zwangerschap kunt uitvoeren. Uiteraard is er tijdens deze controle ook genoeg ruimte om vragen te beantwoorden.

Neem je verzekeringspasje en legitimatiebewijs mee. Bij de vroege echo’s in de zwangerschap is het handig om met een volle blaas te komen.

Je krijgt van ons een persoonlijke usb stick. Op deze stick kan je informatie vinden over de zwangerschap. Ook gaan wij hierop je eigen medische dossier en foto’s van onze echo’s zetten. Zo heb je altijd je eigen, up to date, je eigen dossier bij de hand. Rond de 27 weken komt daar ook nog informatie over de bevalling bij, waaronder het geboorteplan dat je (indien gewenst) kan invullen.

Tijdens de volgende controle willen wij veel dingen van je weten. Het is daarom handig om over het volgende vast na te denken:

  • Medische voorgeschiedenis: Heb je last van chronische ziektes, of heb je ooit ernstige ziektes, bloedtransfusies of operaties gehad? Slik je momenteel medicijnen of heb je die geslikt gedurende deze zwangerschap? Heb je last van allergieën? (M.n. jodium, bruine pleisters, antibiotica?) Maar ook vragen wij naar je rook- en drinkgedrag.
  • Familie voorgeschiedenis: Zijn er kindjes geboren met aangeboren afwijkingen (zoals down-syndroom, teveel vingers, e.d.)?  Zijn er mensen in je nabije familie met hoge bloeddruk of suikerziekte?
  • Verloskundige voorgeschiedenis: Ben je eerder zwanger geweest? Hoe zijn je zwangerschap en bevalling toen verlopen? Heb je weleens een miskraam gehad? En heel belangrijk: Wat is de eerste dag geweest van de laatste keer dat je ongesteld was? Was je elke maand regelmatig ongesteld?

Lichamelijk onderzoek:

We meten je bloeddruk, je wordt gewogen en er wordt bloed afgenomen voor onderzoek. Voor meer informatie waarop je bloed onderzocht wordt verwijzen we je naar de folder ‘Zwanger!’. Door middel van een vingerprik wordt je ijzer en je bloedsuiker bepaald, de uitslag hiervan hoor je direct.

Prenatale screening

Veruit de meeste kinderen worden gezond geboren. Echter, soms zien we aangeboren afwijkingen, zoals downsyndroom (een ‘mongooltje’) of een hartafwijking. Er bestaan drie mogelijkheden in je zwangerschap om onderzoek te laten doen. Namelijk in je eerste trimester (NIPT test en/of de 13 weken echo) en in je tweede trimester (de 20 weken echo). We zullen hier in het eerste gesprek indien gewenst meer uitleg over geven. Wil je hier alvast meer over lezen? Klik dan op de volgende link , voor meer informatie en hulp bij het wel of niet kiezen van een onderzoek.

logo-mvm-selected@2x

Moeders voor moeders:

Tegenwoordig krijgt een op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder meer gebruik van geneesmiddelen die HCG bevatten (het zwangerschapshormoon ‘Humaan Chorion Gonadotrofine’). Dit hormoon kan uit de urine van zwangere vrouwen worden gehaald.
Tijdens de eerste vier maanden van je zwangerschap kan ook jij je urine laten ophalen, zodat je andere vrouwen kan helpen om ook zwanger te worden. Voor meer informatie zie ook site van moedersvoormoeders. Wij kunnen dit ook voor je regelen als wij je inschrijven voor de eerste controle. 

VervolgcontrolesZwangerschapsshoot Rotterdam 32 weken zwanger Nienke (8)

Nadat je voor het eerst op controle bent geweest, duren de controles in het vervolg ongeveer 20 minuten. Neem lekker plaats in de wachtkamer en de assistente roept je dan binnen. Zij zal een aantal controles uitvoeren en een nieuwe afspraak maken. Op de Dantestraat  werken wij zonder assistente. Je kan plaatsnemen in de wachtkamer van de huisarts.

Vervolgens kom je bij een van de verloskundigen. We proberen dit zoveel mogelijk af te wisselen zodat je ons allemaal leert kennen! Tijdens deze controles controleren we de groei van de baby. Vanaf 28-30 weken kunnen we ook de ligging van je kindje bepalen aan de hand van je buik. Schrik niet als je kindje in het begin nog met het hoofdje naar boven ligt. In de meeste gevallen ligt je kleintje met 34 weken met het hoofdje naar beneden. Vanaf die periode gaan we ook kijken of de baby goed indaalt in het bekken. 

Uiteraard luisteren we elke controle naar het hartje. Tevens controleren een paar keer je ijzergehalte. Ook is er altijd ruimte voor vragen. Urine hoef je alleen mee te nemen als wij dat aangeven.

Soms loopt het spreekuur uit. Wij proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen. Echter, indien nodig, zullen we ook voor iedereen, dus ook voor jou, de tijd nemen.

Tot slot willen wij benadrukken dat iedere zwangere welkom is om partner, familie of vrienden mee te nemen naar het spreekuur. 

De meeste zwangeren gaan rond de 34 of 36 weken met verlof. De regelgeving rondom zwangerschapsverlof veranderen regelmatig. Als je klikt op de volgende link, kom je op de site van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

Mijn werkgever vraagt om een zwangerschapsverklaring, hoe kom ik hieraan?

Het komt voor dat je werkgever of de sociale dienst vraagt om een zwangerschapsverklaring. Nadat je je termijnecho hebt gehad (rond de 10-12 weken) krijg je een zwangerschapsverklaring van ons. Zo weet je zeker dat de juiste uitgerekende datum op de verklaring vermeld staat.