top of page

Zwangerschap

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Wij staan in deze tijd klaar voor jou. Samen met jou maken we een zorgplan om jou en je baby zo goed mogelijk in de gaten te houden.

Het zorgplan

Bij het opstellen van dit zorgplan houden we rekening met je medische voorgeschiedenis en bijzonderheden die spelen in (één van) beide families. Vooropgesteld staat dat we naast al deze medische gegevens jouw wensen meenemen in het opstellen van dit zorgplan. We vinden het belangrijk te luisteren en naast je te staan als medisch adviseur, om er zo voor te zorgen dat je krachtig kan terugkijken op deze bijzondere periode.

Bij je eerste controle zul je een USB-stick van ons ontvangen waar wij je echoplaatjes en filmpjes op zetten. Wel zo makkelijk met alle digitale fotoboeken en platformen tegenwoordig! Ook je medisch dossies komt hier op te staan. Op deze manier heb je hem altijd bij de hand en kun je je eigen dossier inzien. Wij vinden het belangrijk transparant te zijn. Ook vind je op de USB-stick diverse documenten met de meest recente informatie.

Esthervangeenenfotografie-81.jpg

De tijdlijn van je zorg bij onze praktijk

4-6 weken

Je meldt je aan en wij plannen de eerste afspraken met je in. Ben je nog niet begonnen met het slikken van foliumzuur adviseren we hiermee te starten.

9 weken

De intake, een uitgebreide kennismaking met jou. We zullen ingaan op je gezondheid, die van je partner en beide families. Aan de hand hiervan maken we een passend zorgplan voor de zwangerschap.

14 weken

Bij deze afspraak zullen we voor het eerst de hartslag van de baby laten horen. Ook doen we vanaf nu de steeds terugkerende controles: bloeddruk & gewicht meten en de groei van de baarmoeder bepalen. 

20 weken

Veel mensen kiezen ervoor om de 20-weken echo te laten uitvoeren. Dit kan bij ons in de praktijk. We bespreken de uitslag bij deze controle. Je krijgt informatie over de kinkhoestvaccinatie en we bepalen je ijzerwaarde.

27 weken

We zetten informatie over het 3e trimester op je USB, waaronder het geboorteplan en informatie over de bevalling. Je kunt deelnemen aan de informatieavond over de bevalling. Heb je een negatieve bloedgroep dan wordt er extra bloed afgenomen.

33 weken

We staan stil bij de gewenste voeding voor jouw baby. Welke voeding zou je willen geven en hoe bereid je je hierop voor.

37 - 41 weken

De meeste baby’s worden geboren tussen de 37 en 42 weken. We meten nog eenmaal je ijzergehalte.  Vanaf nu zul je wekelijks op controle komen. Wanneer de uitgerekende datum nadert zullen we bespreken hoe de zwangerschap verder verloopt na 40 weken en welke mogelijkheden er zijn.

7 weken

De eerste echo! Tijdens deze afspraak voorzien wij je van informatie over eventuele onderzoeken die je kan doen in de zwangerschap en kunnen we je eerste vragen beantwoorden. Meer informatie hierover kun je alvast vinden op www.pns.nl

10 - 12 weken

Termijnecho. Deze echo is bedoeld om vast te stellen wat de uitgerekende datum is. Mocht je de NIPT test en/of de 13-weken echo willen laten uitvoeren, kan dat vanaf nu.

16 weken

Naast de standaardcontroles is er bij deze afspraak de mogelijkheid om kosteloos een geslachtsecho te laten uitvoeren.

24 weken

Dit is het moment om de erkenning te regelen indien gewenst. Mocht je een verhoogd risico hebben op zwangerschapsdiabetes, krijg je een verwijzing voor de suikertest.

30 weken

We controleren nogmaals je ijzergehalte. Mocht je een indicatie hebben voor groeiecho’s worden deze tussen 28 en 36 weken uitgevoerd, dit kan in combinatie met een controle. We gaan vanaf nu in op de voorbereiding voor de bevalling.

35 weken

We bespreken de belinstructies voor de bevalling. Ook voeren we, indien je nog geen groeiecho’s hebt gehad, de liggingsecho uit. Nog een laatste blik op de baby voordat je deze in het echt gaat zien!

41 - 42 weken

Vanaf nu zullen we de controles aan huis doen. Ook zal er een extra controle in het ziekenhuis plaatsvinden.

Esthervangeenenfotografie-43.jpg

Handige informatie

Ben je op zoek naar juiste informatie? Wij raden je aan onderstaande websites te raadplegen of contact met ons op te nemen indien je er niet uit komt. 

Onderzoeken

Algemeen

bottom of page